29 huhtikuuta 2014

Pataleipä



Pääsiäinen vierähti pihahommissa, tai pikemmin rakennuspuuhissa. Kaikki liikenevä vapaa-aika on touhuttu lasten pupuille uutta pupulaa pihaan, ja nyt menneenä sunnuntaina vihdoin saivat lapset hakea asukkaat uuteen kotiinsa. Kamerastakin oli akku simahtanut, joten pupulan kuvaaminen on jäänyt.

Eilen löysin ihanan helpon leipäohjeen. Leivän, jonka taikinaa ei vaivata eikä veivata, vaan seisotetaan muhimassa ja paistetaan valmiiksi padassa. Kas, ja helppoushan sopii mulle :)


Eilen laitettiin keskimmäisen kanssa taikina ns. tulille, ja tänään aamulla paistoin. 
Mies ehti lähteä töihin ennen leivän valmistumista, mutta lapset saivat lämpimäispalat käteen kun lähdettiin ajamaan kohti koulua.

Taivaallisen makuista. 
Rapea kuori ja pehmeä sisältä. Ihan piti laittaa oikeaa voita päälle :) 
Ja niin kauniskin se on! Vähän sellainen maalaisleivän näköinen.

Ja mites sen terveellisen ruokavalion laita olikaan... hhmmm, luulen, että se kärsii tällä viikolla hiukkasen. Luvassa on nimittäin myös munkkien ja marenkien paistoa, ja simakin pitäisi laittaa tulemaan. Se nyt ei tosin ihan vapuksi enää ehdi, mutta ryystäähän sitä janojuomana noin muutenkin. Terveellisyys siis kaukana, mutta jatketaan sitä teemaa sitten vaikka taas hetken päästä ;)






Pataleipä

1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
3,5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa, ja lisää vesi. Sekoita, mutta älä vaivaa.
Laita kulhon päälle kelmu, ja annan seistä huoneenlämmössä 12-18 tuntia.
Ota taikina kulhosta, ja pyörähtä leivän muotoon jauhoitetulla pöydällä. Älä edelleenkään vaivaa :)
Anna vielä kohota liinan alla puolisen tuntia.

Laita uuni kuumenmaan 225 asteeseen ja nakkaa kylmään uuniin kannellinen pata. Kun taikina on kohonnut puolisen tuntia liinan alla, heitä taikina uuniin kuumaan pataan. Paista leipää puoli tuntia kannen alla, ja lopuksi vielä 15 minuuttia ilman kantta. 
Ota uunista ja nauti lämpimästä itse tehdystä leivästä :)

Ohjetta voi mukailla käyttämällä erilaisia jauhoja, ja lisäämällä vaikkapa siemeniä jne. 

Leipomisiin!

Anna

5 kommenttia:

  1. Ihana leipä! Ihanan helppo toteutus sopii myös mulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei tässä ole aikaa vaivailla taikinoita, nopsaa nopsaa pitää olla ;)

      Poista
  2. Nyt kyllä pitää lähteä padan ostoon! Herrrrrkullisen näköistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan ihan uunin kestävä kattilakin sopii hommaan! Mulla on valurautapata, joten tein siinä, mutta voihan se olla vaikka savipata :) Oli kyllä hyvää, varsinkin ihan juuri uunista tulleena!

      Poista
  3. Tätä on pakko kokeilla! Olen aina halunnut leipoa itse leipäni, mutta puuhaan ei vaan riitä aikaa. Ehkä tässä näpsäkässä reseptissä on apu ongelmaani :D Kiitos kovasti ja kaunista kevättä sinnepäin!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!