30 huhtikuuta 2014

Iloisen vapun toivotus!

 
 
Tänään on siivottu koti pitkää viikonloppua varten (kiitos hurjasti avusta mummo <3) sekä paistettu munkkeja. Osaan munkeista laitoin vaaleanpunaisen kuorrutuksen, suurin osa sai sokerisen pinnan. Munkit paistoin Dansukkerin ohjeen mukaan, kuten viime vuonnakin. Ohjeen löydät täältä!
 
 
 
Siivouskahvit tuoreilla munkeilla maistuivat ja antoivat energiaa  pikaiselle shoppailureissulle. Huomisia juhlia varten oli kaikilla talouden tytöillä kaapissa sukkahousujen mentävä aukko. Samalla täydensin spontaanilla kortin vilautuksella hieman meikkivarastoani. Hiukan itsekin olin ihmeissäni kaupasta ulos astuessani äkillisestä törsäyksestäni :)
 
 
Hauskaa vappua kaikille!
 
 
Anna
 

29 huhtikuuta 2014

Pataleipä



Pääsiäinen vierähti pihahommissa, tai pikemmin rakennuspuuhissa. Kaikki liikenevä vapaa-aika on touhuttu lasten pupuille uutta pupulaa pihaan, ja nyt menneenä sunnuntaina vihdoin saivat lapset hakea asukkaat uuteen kotiinsa. Kamerastakin oli akku simahtanut, joten pupulan kuvaaminen on jäänyt.

Eilen löysin ihanan helpon leipäohjeen. Leivän, jonka taikinaa ei vaivata eikä veivata, vaan seisotetaan muhimassa ja paistetaan valmiiksi padassa. Kas, ja helppoushan sopii mulle :)


Eilen laitettiin keskimmäisen kanssa taikina ns. tulille, ja tänään aamulla paistoin. 
Mies ehti lähteä töihin ennen leivän valmistumista, mutta lapset saivat lämpimäispalat käteen kun lähdettiin ajamaan kohti koulua.

Taivaallisen makuista. 
Rapea kuori ja pehmeä sisältä. Ihan piti laittaa oikeaa voita päälle :) 
Ja niin kauniskin se on! Vähän sellainen maalaisleivän näköinen.

Ja mites sen terveellisen ruokavalion laita olikaan... hhmmm, luulen, että se kärsii tällä viikolla hiukkasen. Luvassa on nimittäin myös munkkien ja marenkien paistoa, ja simakin pitäisi laittaa tulemaan. Se nyt ei tosin ihan vapuksi enää ehdi, mutta ryystäähän sitä janojuomana noin muutenkin. Terveellisyys siis kaukana, mutta jatketaan sitä teemaa sitten vaikka taas hetken päästä ;)






Pataleipä

1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
3,5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa, ja lisää vesi. Sekoita, mutta älä vaivaa.
Laita kulhon päälle kelmu, ja annan seistä huoneenlämmössä 12-18 tuntia.
Ota taikina kulhosta, ja pyörähtä leivän muotoon jauhoitetulla pöydällä. Älä edelleenkään vaivaa :)
Anna vielä kohota liinan alla puolisen tuntia.

Laita uuni kuumenmaan 225 asteeseen ja nakkaa kylmään uuniin kannellinen pata. Kun taikina on kohonnut puolisen tuntia liinan alla, heitä taikina uuniin kuumaan pataan. Paista leipää puoli tuntia kannen alla, ja lopuksi vielä 15 minuuttia ilman kantta. 
Ota uunista ja nauti lämpimästä itse tehdystä leivästä :)

Ohjetta voi mukailla käyttämällä erilaisia jauhoja, ja lisäämällä vaikkapa siemeniä jne. 

Leipomisiin!

Anna

08 huhtikuuta 2014

Pääsiäistä - easter decorations

 
Viime pääsiäisenä koristin hennot kananmunankuoret höyhenillä, ja kuin ihmeen kaupalla kuoret ovat vielä ehjiä! Eilisten leipomusten jäljiltä tyhjentyneisiin munankuoriin istutin herkkää helmililjaa. Näillä yksinkertaisilla koristeilla saatetaan pääsiäinen tässä talossa alkuun.
 
 
 






Aurinkoista tiistaita!

01 huhtikuuta 2014

Näkkäri

 
Olen yrittänyt luotsata perheemme ruokailutottumuksia entistä terveellisempään suuntaan korvaamalla valkoiset jauhot ja sokerin terveellisemmällä vaihtoehdolla, vaihtamalla pullahiirien vaalean leivän tummaan ja kuitupitoisempaan, käyttämällä entistä enemmän kasviksia ja vähemmän punaista lihaa. Siemet, leseet ja marjasysteemit lisätään aamupaloilla valmistettaviin smooteihin ja kaikessa yritetään käyttää täysjyvää.
 
No okei, välillä lipsutaan ja urakalla, mutta se olkoon sallittua.
Joskus vastaleivottu vehnäpatonki maistuu vaan niin hyvältä :)
 
Esmeraldan blogista bongattu siemennäkkäri osui siis kuin nenä päähän tähän mun ruokavallankumoukseeni, joten oli ihan pakko kokeilla! Nyt minäkin haluan jakaa tämän ohjeen teille, koska itse en ole koskaan aiemmin tehnyt näkkäriä enkä ollut edes jotenkin tajunnut, että sitä voi tehdä itse :D
 
 
 
 
3 dl auringonkukansiemeniä
2 dl seesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
0,5 dl mantelijauhetta
1 tl merisuolaa
3 kananmunaa
 
Sekoita kaikki keskenään ja levitä uuninpellille ohueksi kerrokseksi. Paista noin 20 minuuttia 175 asteessa. Leikkaa paloiksi heti uunista otettaessa. Anna jäähtyä.
 
Itse korvasin yhden desin auringonkukansiemeniä kurpitsansiemenillä.



Tätähän syö kuin karkkia :)